Augustas bibliotek – vi samlar på 1800-talslitteratur

Augustas bibliotek – vi samlar på 1800-talslitteratur
För några år sedan besökte jag Skoklosters bibliotek. Högst upp under slottets tak gömmer sig 7 rum fyllda med böcker. I tisdags var Sara och jag där igen. Vårt bibliotek hemma är ju inte lika omfattande, men sedan hösten 2016 har Sara och jag lånat och köpt in en trevlig liten samling som handlar om 1800-talet och speciellt tiden 1830-1860.

En ny ”kusin”

Förra veckan träffade vi en ny trevlig bekantskap. Johan S. är avlägsen ”kusin” till oss och hade hittat vårt Augustaprojekt på nätet. När vi på fiket på Historiska museet träffades för första gången, plockar Johan fram en underbar liten bok från 1857 som vi får låna. ”Jernvägsskola” är en bok som förklarar vad en järnväg är. Boken är Augustas kusinbarns lärobok. Det är ju precis vad vi behöver läsa och precis vad Augusta skulle behövt läsa inför den första turen med ”jernbanan” i Tyskland 1847.

Vi är generalister

När vi kom hem efter några timmars roliga utbyte av släkthistorier, funderade vi på om vi skulle göra en lista över alla böcker vi läser. Det kan ju finnas fler intresserade som vill ta del av vårt bibliotek. Där finns nu böcker om väldigt många olika ämnen. Vi är ju inga specialister på något av ämnena, däremot börjar vi bli ganska bra generalister genom att läsa lite av allt.
Vårt mål med läsandet är att lära känna Augusta. Dagboken ger faktiskt inte så mycket vägledning. Därför är det viktigt att hitta litteratur om allt som påverkade hennes liv och även andra dagböcker. Början av 1800-talet var en brytningstid. En nyrik samhällsklass växte fram i och med industriernas etablerande. Gods och gårdar var nu inte enbart för adeln. I Augustas umgänge fanns många entreprenörer som skapade sig förmögenheter. Man behöver bara gå till hennes egen svåger och välgörare. Men vi läser inte enbart böcker om samhällets omvandlig. Det har nog inte undgått någon att vi håller på med återskapande och då främst på det textila området. Några fina böcker har vi hittat både på museer och på antikvariat.
Ta gärna del av vår bokskatt. Vad som är spännande är att fler och fler böcker nu finns att läsa digitalt. Litteraturbanken är en trevlig sajt och Projekt Runeberg likaså.
Här hittar du vårt lilla Augustabibliotek

You must be logged in to post a comment.