Vi startar vår sommarsejour – Glad midsommar!

Midsommar 1845 tillbringade Augusta och hennes mamma vid Gustafsbergs badinrättning i Uddevalla.  Jag skrev om mamma Annas förberedelser i förra veckans blogg. Gustafsberg benämns som Sveriges äldsta badort. Som brunnsort har den en ännu äldre historia.

På 1780-talet hade man som en del av behandlingen börjat komplettera brunnsdrickandet med salta bad och Gustafsberg kan därmed betraktas som Sveriges första badort. Kurorten blev populär 1804, när Gustav IV Adolf sänt sin sjuklige 4-årige kronprins till Gustafsberg för behandling. Bland andra Lars Johan HiertaFredrika BremerEsaias Tegnér och August Blanche besökte badet. Barnhusdirektionen lät år 1814 uppföra två varmbadhus, ett med sju rum och ett med sex. I det senare tilläts även de fattiga ta sig ett gratisbad. Båda badhusen finns kvar, idag konverterade till vandrarhem. (Wikipedia)

Säkert hade man ett fint midsommarfirande här 1845. Midsommarstång och lövade verandor prydde säkert den lilla badorten. Och säkert spelade brunnsorkestern och gästerna var finklädda. Men jag tror att man fokuserade på att dricka vatten från de två surbrunnarna. Inte som idag när vi dricker helt andra drycker till midsommar. Men just 1845 framfördes faktiskt ”Helan går” för första gången, inte just i Gustafsberg, men den ingick i operetten Modehandlerskan av Franz Berwald! Man kan kanske tänka sig att den typen av romantiska operetter turnerade runt på de svenska bad- och brunnsorterna vid denna tid. Under somrarna stängde konsertlokalerna i städerna och musikerna fick jobb just på brunnsorterna.

Sara och jag börjar vår sommarsejour i Augustas spår veckan efter midsommar. Det blir besök på slott, gårdar, kyrkor och brunnsorter i Östergötland, Västergötland och Södermanland. Sedan deltar vi i 1800-talsveckan på Torekällberget i Södertälje under tre dagar och berättar om Augusta och hennes värld. Kom gärna dit 29 juni-1 juli!

Vi avslutar sommarsejouren med en ångbåtsutflykt till Mariefred 4 juli.

Lämna ett svar

Translate »