Jag letade egentligen efter Augustas blivande makes fotspår i Uppsala, där han studerade. Men av en händelse föll min blick på en notis om julgåvor i tidningen Upsala. Året var 1850. Rättare sagt så publicerades artikeln som en redovisning av julgåvor till fattiga under julhelgen 1849.
Här redovisas vilka som är givare och vad och hur mycket var och en har skänkt.
Jag tänker på dagens TV-galor för att samla in pengar till välgörande ändamål. Där skyltar gärna företag med hur mycket de skänker. Jag undrar om Bagare Holmqvist hade samma tanke när han skänkte 100 bröd, att folk skulle se att han var en givmild man, och välja honom som bagare framför bagaren Almberg som bara skänkte 12 bröd. Förmodligen inte. Men någon anledning måste ju finnas till att man publicerade hela redovisningen i tidningen.
Visst är det intressant att se vad folk kom och lämnade in. Det var en massa pengar förstås, men väldigt mycket mat. Korngryn, kalkon, ett halvt skålpund kabeljo, salt fläsk, ett halvt fat dricka, rågskorpor och vetebröd. Så plötsligt får jag syn på Augustas läkare i mängden givare, Professor Malmsten. Lite snål tycker jag allt, endast 3 riksdaler skänker han. Med tanke på hur mycket pengar han fick under bordet för att bota Augustas Lungsot, men det var ju först 1852.
Längst ner finns fem anonyma givare, fast en av dem har ett adligt sigill. Jag kan just tänka mig att folk spekulerade i vem det var.
På nästa sida i tidningen redovisas hur alla gåvor fördelades. 186 portioner, varje portion bestående bröd, rågskorpor, sill, ljus och korngryn.
Boende på fattighuset, barnhuset, gubbhuset, slottshäktet, stadshäktet, herrhuset och invalidhuset fick mat under jul- nyårs och trettonhelgen. Inte särskilt lyxig julmat, och då undrar jag hur eländigt de hade alla andra dagar under året. Och hur kallt… Veden de behövande fick till jul kan ju inte ha räckt så många dagar. Om jag räknar rätt fick de cirka 1/3 kubikmeter ved per person.
En god varm jul önskar vi alla våra vänner!
Senaste blogginläggen
- Sachsiska Schweiz – Romantikens drömland 11 januari, 2025
- Brita, Beata, Lisa och Anna – Augustas anmödrar på 1700-talet 9 november, 2024
- Åtta år sedan vi startade Augustas Resa 4 november, 2024
- Saras blogg på ny plats! 4 november, 2024
- Bokrelease på Kristinehofs malmgård i november 6 januari, 2024
Prenumerera på våra blogginlägg
18 januari 2025 - Släktforskningens dag, berättar Kerstin om Augustas resa hos Tranås Ydre Släktforskarförening
You must be logged in to post a comment.