Om Augustas resa

Det började med en dagbok…

På dagbokens första sida beskriver 19-åriga Augusta Söderholm sin avresa med ångbåt från Stockholm i juni 1847.

2016 kom Sara med idén att vi kunde göra om den resa som Augusta, vår farmors mormor, gjorde sommaren 1847. Augusta reste med sin mamma genom Europa med ångbåt och den alldeles nya järnvägen i Tyskland. Det skulle ju vara intressant att göra om den resan i nutid, tyckte vi.

Sagt och gjort, vi började planera hur vi skulle resa och under själva planerandet kom Kerstin på idén att det kunde ju vara roligt att sy en klänning i den tidens stil. ”Vi skulle ju kunna ta ett foto vid något gammalt ånglok i Tyskland”

Vi ville resa på samma sätt som Augusta, men 170 år senare finns ingen ångbåtslinje från Stockholm till Travemünde. Men för att få rätt känsla kunde vi ju prova att göra en tur på Göta Kanal, något Augusta skildrat i dagboken 1850.

Så blev det, men en klänning räcker ju inte om man ska resa från Stockholm till Göteborg. Vi hade nu utlovat att vi kunde hållla föredrag på båten om Augusta och hennes intressanta dagbok.

I slutet av maj 2017 klev vi ombord på M/S Juno med kappsäckar och hattaskar, klänningar, snörliv, bahytter och sjalar. Vi hade sytt och skapat en ångbåtsgarderob i 1840-talsstil och nu skulle vi uppleva känslan av att leva och resa som högre ståndskvinnor gjorde vid denna tid. Och så roligt vi hade, det här var det konceptet vi skulle använda när vi sedan reste i Europa! Du kan se mer av vår resa här: fyra dagar på Göta Kanal

Tysklandsresan hösten 2017

Under två höstveckor skulle vi försöka hinna med samma resa som Augusta gjorde på två månader. Besök på slott och muséer, operabesök, vandring i bergen och inte minst hennes första tågresa från Schwarzenbeck fanns med i vår plan. Här på sidan och i sociala medier kan man se bilder från vår fantastiska resa.

Projektet fortsätter och nu är vi inne på nionde året!

För oss blev Augustaresorna  inte enbart nöjesresor, utan starten till ett fördjupat intresse för vår egen historia under 1800-talet. Vi fortsätter vår research och våra ”Augustautflykter”  för att lära mer om denna tid och de människor som satte fotspåren vi följer. Efter 9 år hittar vi fortfarande intressanta trådar att följa och vi berättar om våra fynd i artiklar, bloggar och håller föredrag om ”Augustas tid”.  Vi vill gärna sprida vårt sätt att forska till andra, för det här sättet att släktforska är så roligt!

Intresset för kvinnohistoria och Augustas egen historia har hittills resulterat i två böcker, en om vårt projekt och våra resor och en biografisk roman om Augustas liv.  Läs mer

 

 

Translate »